V dnešnej dobe je úplne bežné, keď sa pred rodinným stretnutím dozvieme, že jeden z príbuzných má intoleranciu na konkrétne jedlo alebo nové životné presvedčenie. Stal sa zo dňa na deň vegánom alebo vegetariánom? Obmedzuje konzumáciu sacharidov? Výber je na ňom. Našťastie sú reštaurácie, kde vyhovejú naozaj takmer každej požiadavke.


Čo nás vedie k odstráneniu konkrétnych jedál z jedálnička?

Rozhodnutie odstrániť niektoré ingrediencie z nášho stravovacieho plánu môže byť podmienené rôznymi životnými udalosťami alebo zmenami. Patrí sem napr. návšteva zvieracej farmy, novovzniknutá alergia na konkrétne alergény, ale aj rôzne zdravotné problémy, pri ktorých treba obmedziť alebo vylúčiť konzumáciu daných jedál.

Dôležité je uvedomiť si, že človek, ktorého trápi alergia na potravinové zložky alebo ktorý sa z presvedčenia rozhodol konkrétnu potravinu nejesť, platí nulová tolerancia danej potraviny. Aj stopové prvky totiž môžu spôsobiť nadmerné zaťaženie organizmu a tým aj jeho silnú imunitnú reakciu. Existujú aj prípady, kedy človeku napr. nerobí dobre konzumácia mliečnych výrobkov. V takom prípade stopové prvky nemusia organizmu až tak uškodiť.

Sledujte alergény a pýtajte sa obsluhy

V obchode je pomerne jednoduché vyznať sa v potravinách. Stačí si každú potravinu otočiť a prečítať si informácie na obale. V reštauráciách je zase povinné alergény uvádzať na viditeľnom mieste alebo v menu, prípadne je dobré sa informovať aj u obsluhy. V niektorých podnikoch, kam patrí aj náš Padthai Wokbar, však nájdete informácie o alergénoch prehľadne spísané v tabuľke, a to pre každú jednotlivú prísadu.

Priamo na mieste sa tak dozviete o všetkých najbežnejších alergénoch, ktoré sa môžu nachádzať v základoch jedál, omáčkach, prílohách, extra prílohách, ale aj v polievkach alebo dezertoch. Patria sem napríklad lepok, laktóza, mlieko, vajíčka, sója, orechy, ale aj zložky živočíšneho pôvodu alebo pridaný kryštálový cukor). Všetky jedlá pre vás pripravujeme v jednej kuchyni, preto nemožno na 100 % zaručiť, že ingrediencie nebudú vzájomne kontaminované.

Dobré jedlo máme aj pre vegánov

Ak ste vegánom, máme pre vás dobré správy. Ako základ si jednoducho vyberiete ryžové alebo sklenené rezance, bielu alebo hnedú ryžu, alebo zeleninový základ. Namiesto mäsa si môžete vybrať z našich ďalších zdrojov kvalitných bielkovín, ako napr. tofu alebo šampiňóny, huby shutake alebo Judášovo ucho. Mysleli sme aj na „bezlepkáčov“, preto s výnimkou japonskej Teriyaki omáčky sú ostatné omáčky bezlepkové.

Nezabúdajte, že náš fantastický malinový kokosový krém je 100 % vegánsky a môžu ho konzumovať aj ľudia inak citliví na mlieko. Ak máte diétu bez cukru, pokojne sa pustite do Fit Padtea alebo Padtea Happy, kde sa nachádza iba prirodzene vyskytujúca sa fruktóza.

Ak máte intoleranciu alebo nechcete jesť všetko, čo vám príde pod ruku, nemusíte sa viac obávať. U nás v Padthai Wokbare sa najete, nech máte chuť na čokoľvek. Vegánske alebo mäsité.

mohlo by vás zaujímať aj toto