Ak uvažujete nad tým, že by ste začali s meditáciou, ponorte sa do nášho článku od známej lektorky jogy Petry Szappanovej. Ak plánujete zastaviť sa v zhone všedných dní, zbystrite a začítajte sa do nových praktík, ktoré prinášame v tomto prehľade.


Aké druhy jogy poznáme?

Najklasickejšia joga je klasická hatha, tzv. pohybová joga. Joga však znamená niečo viac ako len táto klasická jediná joga. Cieľom jogy je v podstate „yoga chitta vritti nirodhah“, teda upokojenie „vĺn“ mysle prostredníctvom koncentrácie mysle. Joga nám ponúka osemstupňový, tzv. súbor nástrojov:

jama, nijama (individuálne a sociálne správanie, ktoré treba praktizovať v každodennom živote), asana (jógové pozície), pranayama (dychové cvičenia), pratyahara (odvrátenie sa od zmyselných predmetov, hlboká relaxácia), dharana (koncentrácia), dhyana (meditácia), samadhi (jednota). Hatha jóga pripravuje telo, respektíve našu pozornosť na rádža, teda kráľovskú jógu, pomocou ásan (jógových pozícií), dychových cvičení a očistných cvičení (shatkarma). Rádža jóga je osem krokov, ktoré sa naplnia v meditácii a priamom prežívaní samých seba.

Pozor na rozdiel medzi slovami meditácia a relaxácia

Mnoho ľudí si myslí, že meditácia a relaxácia je to isté. Avšak meditácia nie je ani zďaleka relaxácia. Relaxácia je totiž podľa oficiálnej poučky stav úplného uvoľnenia – teda akýsi stav medzi spánkom a bdením, kedy je naše telo a pozornosť úplne oddýchnuté. Meditácia je ale, naopak, mentálne cvičenie, ktoré si spočiatku vyžaduje veľa koncentrácie a pozornosti.


Kde, kedy, ako a prečo začať s jogou?

Ak máte možnosť, spočiatku odporúčame začať s tým, zoznámiť sa s konkrétnym lektorom jogy, ktorý vám pomôže v nasmerovaní na nádhernú cestu meditácie. Konkrétne ja, Petra Szappanová, som študovala s lektorom Tamásom Márkom, ktorého týmto zároveň veľmi odporúčam. Ak plánujete cvičiť doma, vytvorte si na to vhodné tiché meditačné miesto, akýsi kútik, a ak sa dá, vždy meditujte na tom istom a jednom mieste.

Cvičte, samozrejme, v ideálnom prípade, kedykoľvek, ale najlepšie je to ráno, keď mesto ešte spí, resp. sa prebúdza, a keď vaša hlava nie je plná zbytočných myšlienok, ktoré sa počas dňa zvyknú nahromadiť. Ak ste energickejší typ, meditujte až po skončení cvičenia hatha, kedy je jednoduchšie zostať v pokoji.

Nuž a prečo cvičiť jogu a meditovať? Aby ste objavili samých seba, spojili sa vzájomne so svojím vnútorným tichom, pravým a šťastným ja. Aby ste videli veci jasnejšie a cítili sa príjemnejšie. V prvom rade by to malo vyzerať takto:

  • Nájdite si pohodlnú polohu v sede, ktorá vás nebude odvádzať od pozorovania vnútorných udalostí. Nenamáhajte sa v lotosovej pozícii, pretože inak by ste mohli byť v napätí z toho, že vás bude bolieť chrbát alebo kolená. Na úvod vám bude plne postačovať jednoduchá sukhana, teda pozícia v tureckom sede, ale s panvou trochu viac dozadu, pričom kolená nechajte jemne na chodidlách.
  • Pozor na pozíciu a teda vašu chrbticu. Dbajte na to, aby bola vzpriamená, nie rovná, mala by kopírovať krivky chrbtu, a teda jemne naťahujúca sa smerom k temenu hlavy. Ak doma nemáte meditačný vankúš v tvare polmesiaca alebo valca, oprite sa chrbtom o stenu. Posed vášho tela by mal byť počas meditácie pohodlný, ale aj zároveň stabilný.
  • Prsty udržte v pozíciách dhjána alebo chin mudre, kedy sa ukazovák a špička palca navzájom jemne dotýkajú. Perfektné je zároveň položiť dlane na kolená otočené smerom nadol.
  • Pri začiatku meditácie sa pozorne zamerajte na jednu vec, teda si spravte koncentračné cvičenie alebo pozerajte na myšlienky vynárajúce sa vo vašej mysli bez akéhokoľvek posudzovania alebo iného hodnotenia.
  • Pokúste sa udržať svoju pozornosť na vami vybranom objekte koncentrácie. Cieľom meditácie je totiž dosiahnuť stav bezmyšlienkovitosti, ku ktorému ale nie je jednoduché sa v dnešnom prehnane uponáhľanom svete dostať.
  • Najjednoduchšou meditačnou praktikou je začať sledovať svoj dych a nechať ho voľne plynúť, všímať si s ním všetko spojené (ktorý dych je dlhší, či medzi nimi robíš prestávku, sledovať okamih, keď dych vstúpi do vášho tela, alebo keď ho opustí, atď.). Nakoniec prestanete svoje dýchanie vnímať a necháte sa ponoriť do ticha prítomnosti, prázdnoty.
  • Jogu praktizujte, ideálne, na začiatku hoci aj 5 minút, nezabúdajte ju ale robiť každý deň, aby ste si vytvorili návyk.

Nezabúdajte popritom všetkom na správnu stravu. V našom Padthai Wokbare nájdete ázijské jedlo od výmyslu sveta, po ktorom bude bažiť nielen vaše fyzické, ale aj mentálne JA. Dajte si niečo chutné, napr. zeleninový základ s tofu a uvidíte, že nielen meditácia, ale aj samotná joga vám pôjde lepšie ako bez toho správneho jedla.

mohlo by vás zaujímať aj toto